Categories
Recent Post
Blog Tags
by
ole nissen
10 Feb 2024
Beef Tataki
Beef tataki is een Japanse bereidingswijze van filet van rundvlees, waarbij het vlees licht wordt aangebraden, gemarineerd en vervolgens wordt gesneden zoals sashimi. Beef tataki wordt geserveerd met een dipsaus op basis van citrus en sojasaus. Dit eenvoudige en heerlijke recept biedt stapsgewijze instructies voor het maken van de perfecte beef tataki. Serveer op zichzelf of met een bedje van Aziatische saladebladeren zoals shiso en mizuna.
Ingrediënten:
Marinade
- 30 ml sojasaus
- 45 ml kooksake
- 30 ml mirin
- 1 lente-ui, in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
Runderfilet:
- 300 g runderfilet
- Snufje zout en peper
- Sesamolie
Dipsaus:
- 30 ml ponzu citrus gekruide sojasaus
Bereidingswijze:
- Maak de marinade: Voeg 30 ml sojasaus, 45 ml kooksake en 30 ml mirin toe aan een kleine kom en roer door elkaar. Giet het marinademengsel over in een pan en breng het zachtjes aan de kook gedurende enkele minuten voordat je de gehakte lente-ui en 2 teentjes knoflook toevoegt. Zet opzij om af te koelen (je lente-ui en knoflook moeten behoorlijk rauw blijven).
- Breng op smaak met zout en peper: Laat het ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur rusten. Neem een middelgrote koekenpan, voeg een scheutje sesamolie toe en bak je rundvlees gelijkmatig aan elke kant voor één minuut, het moet van binnen nog roze zijn.
- Laat 5 minuten rusten op een bord: Snijd je filet zeer fijn en leg op een lang bord. Giet de marinade over het rundvlees en serveer met een kleine kom ponzu-sojasaus om in te dippen. Je kunt het ook bewaren door af te dekken en in de koelkast laten staan als je het koud wilt serveren met een intensere marinadesmaak.
Tips: Een alternatieve manier om het vlees te marineren is om het in een boterhamzakje te doen samen met de marinade (na het aanbraden en voor het snijden) en dit gedurende twee uur in de koelkast te laten staan.