Wat is het verschil tussen een Koksmes en een Santoku?
Koksmessen en Santoku messenger zijn de twee meest krachtige modellen onder de messenger. Beide stijlen zijn zo populair, omdat ze zo veelzijdig te gebruiken zijn. Omdat de boodschappers op het eerste gezicht erg veel op elkaar lijken zijn ze gemakkelijk met elkaar te verwarren.
In de basis zijn koksmessen en Santoku messenger erg goed met elkaar te vergelijken een koksmessen is een veelzijdig mes die zijn oorsprong in de westerse kent, de Santoku is de Japanse equivalent hiervan. Hoewel de boodschapper erg veel op elkaar lijkt is er toch een wezelig verschil.
Wat is het verschil tussen een koksmes en een santoku?
Koksmessen hebben een lange en meer gebogen lemmet, geschikt voor schommelende bewegingen en nauwkeurig snijden. Santokumessen hebben een kortere en bredere lemmet, waardoor een meer open-en-neer hakbeweging mogelijk is. Chefsmessen knipperen uit in genomen die een schommelende beweging van substantieel slagen, zoals het snijden van kruiden of het snijden van vlees. Santokumessen zijn geweldig voor precisietaken zoals het hakken van groenten, en hun kortere lengte kan voor sommige gebruikers handiger zijn. Uiteindelijk komt het neer op de genomen je het meest vermoord in de keuken.
Het Ontwerp
Een Westers koksmes heeft een gebogen lemmet met een puntige punt. Dit ontwerp maakt gebruik van de meer gebruikelijke wiegende beweging tijdens het verminderen, waardoor de gebruiker het mes heen en weer kan wiegen tegen het snijplankje.
Zoals hierboven vermeld, heeft het koksmes ook een langer lemmet, wat het beter geschikt maakt voor het snijden van voedsel voor grotere gezelschappen, daarom je het item niet in delen hoeft te snijden wat meer tijd kost.
Het lemmet van de Santoku is veel rechter dan dat van het koksme en de punt en hiel meer in lijn met een lichte bocht ligt. Deze boodschapper heeft ook een kromming waar het punt van het tapijt optreedt, in het onderbreken van het puntige punt van een koksmes.
Grootte & Gewicht
Om te beginnen is de grootte van elke mes een belangrijk verschil. Een koksmees is meestal iets langer met een lemmet van de 20 cm - 25 cm lengte, terwijl een Santokumes iets kleiner is en een lemmet tussen de 13 cm - 20 cm lengte.
Een koksmemes is ook krachtig om het snijden van stevig vlees en botten te praktisch, terwijl een Santokumes lichter en praktisch te hanteren is voor precies snijden en schaven.
Techniek
Santokumes versus koksmes - de gebogen rand van een koksmes is ontworpen voor een schommelende beweging op de snijplank te maken, terwijl het Santokumes is ontworpen om te snijden met een traditionele Japanse hakbeweging in een voorwaartse en achterwaartse beweging.
Welke is Beter?
Dit is een veelvoorkomende vraag, maar het teleurstellende antwoord is dat geen van beide boodschappers beter is dan de andere.
Als je precisie snijwerk hebt en niet met taaie vleeswaren of groenten werkt, dan is een Santokumes een goede optie, terwijl een koksmes ideaal is als je snijdt met grotere voedselitems of taai vlees.
Dit zal echter allemaal afhangen van je voorkeur voor snijstijl, wat je snijdt en ook hoeveel mensen (of hoeveel volume) je voor snijdt. Daarom is het naar onze mening het beste om beide messen tot je beschikking te hebben om te kunnen gebruiken van beide uitstekende snijmogelijkheden, afhankelijk van je behoeften.