Wat is het Verschil Tussen een Koksmes en een Santoku?
Koksmessen en Santoku messen zijn de twee meest voorkomende modellen onder de messen. Beide stijlen zijn zo populair, omdat ze zo veelzijdig te gebruiken zijn. Omdat de messen op het eerste gezicht erg veel op elkaar lijken zijn ze makkelijk met elkaar te verwarren.
In de basis zijn koksmessen en Santoku messen erg goed met elkaar te vergelijken een koksmes is een veelzijdig mes die zijn oorsprong in de westerse keuken kent, de Santoku is de Japanse equivalent hiervan. Hoewel de de messen erg veel op elkaar lijken is er toch een wezelijk verschil.
Wat is het verschil tussen een koksmes en een santoku?
Koksmessen hebben een lange en meer gebogen lemmet, geschikt voor schommelende bewegingen en nauwkeurig snijden. Santokumessen hebben een korter en breder lemmet, waardoor een meer op-en-neer hakbeweging mogelijk is. Chefsmessen blinken uit in taken die een schommelende beweging of langere slagen vereisen, zoals het snijden van kruiden of het snijden van vlees. Santokumessen zijn geweldig voor precisietaken zoals het hakken van groenten, en hun kortere lengte kan voor sommige gebruikers handiger zijn. Uiteindelijk komt het neer op de taken die je het meest uitvoert in de keuken.
Het Ontwerp
Een Westers koksmes heeft een gebogen lemmet met een puntige punt. Dit ontwerp maakt gebruik van de meer gangbare wiegende beweging tijdens het snijden, waardoor de gebruiker het mes heen en weer kan wiegen tegen het snijplankje.
Zoals hierboven vermeld, heeft het koksmes ook een langer lemmet, wat het beter geschikt maakt voor het snijden van voedsel voor grotere gezelschappen, aangezien je het item niet in delen hoeft te snijden wat meer tijd kost.
Het lemmet van de Santoku is veel rechter dan dat van het koksmes en de punt en hiel liggen meer in lijn met een lichte curve. Deze messen hebben ook een kromming waar de punt de rug raakt, in tegenstelling tot de puntige punt van een koksmes.
Grootte & Gewicht
Om te beginnen is de grootte van elke mes een belangrijk verschil. Een koksmes is meestal iets langer met een lemmet van tussen de 20 cm - 25 cm lengte, terwijl een Santokumes iets kleiner is en een lemmet heeft van tussen de 13 cm - 20 cm lengte.
Een koksmes is ook zwaarder om het snijden van stevig vlees en botten te vergemakkelijken, terwijl een Santokumes lichter is en gemakkelijker te hanteren voor precies snijden en schaven.
Techniek
Santokumes versus koksmes - de gebogen rand van een koksmes is ontworpen voor om een schommelende beweging op de snijplank te maken, terwijl het Santokumes is ontworpen om te snijden met een traditionele Japanse hakbeweging in een voorwaartse en achterwaartse beweging.
Welke is Beter?
Dit is een veelvoorkomende vraag, maar het teleurstellende antwoord is dat geen van beide messen beter is dan de andere.
Als je precisie snijwerk hebt en niet met taaie vleeswaren of groenten werkt, dan is een Santokumes een goede optie, terwijl een koksmes ideaal is als je snijdt met grotere voedselitems of taai vlees.
Dit zal echter allemaal afhangen van je voorkeur voor snijstijl, wat je snijdt en ook hoeveel mensen (of hoeveel volume) je voor snijdt. Daarom is het naar onze mening het beste om beide messen tot je beschikking te hebben om gebruik te kunnen maken van beide uitstekende snijmogelijkheden, afhankelijk van je behoeften.